Another odd digital audio thing...

Tech talk about audio recording and live stage production.
---Hosted by Andrew MacRae & Malcolm Boyce

Another odd digital audio thing...

Postby Malcolm Boyce » Mon Dec 05, 2011 2:18 pm

So I did playback for a Christmas dance recital with files provided on a flash drive. Skipping past the awful quality of most of the tracks, one title in particular had a strange little quirk. When looking at the properties of the file, it showed a length of 20:02, but when opening the track in SoundForge, it was in fact only 2:47. When playing the track in Winamp, in stop, the "time" display read 20:02, but as soon as you hit play, over a matter of 5-10 secs it counted down to what was eventually the correct play time, and then went on from there to time properly... all the while playing the audio correctly.

New one for me.
"Once again, it is NEVER the gear that makes a good record.
It just fills Forum pages..." --compasspnt

middleaudio.com
User avatar
Malcolm Boyce
Your Humble Host
 
Posts: 3678
Joined: Wed Feb 22, 2006 12:07 am
Location: Saint John, NB

Re: Another odd digital audio thing...

Postby macrae11 » Mon Dec 05, 2011 2:59 pm

Yeah weird. Must be something funky in the metadata if the audio played without hitches.
User avatar
macrae11
Andrew MacRae
 
Posts: 2128
Joined: Mon Jun 19, 2006 4:12 pm
Location: Oromocto

Re: Another odd digital audio thing...

Postby Malcolm Boyce » Mon Dec 05, 2011 11:01 pm

I didn't have a lot of time to mess with it. I would be curious to look into it to see what exactly was going on.

Even though it did play OK, one copy of the file that I tried playing in my cue system read a third total time and stopped a minute or so shy of the actual end of the track.

I agree, most likely a meta data issue. I just hadn't seen that particular set of symptoms before.
"Once again, it is NEVER the gear that makes a good record.
It just fills Forum pages..." --compasspnt

middleaudio.com
User avatar
Malcolm Boyce
Your Humble Host
 
Posts: 3678
Joined: Wed Feb 22, 2006 12:07 am
Location: Saint John, NB


Return to Sounds Good...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron